Nie ulega żadnym wątpliwościom, że sushi to jedno z najpopularniejszych japońskich dań. W Polsce od kilku lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem, zdobywając coraz to większą ilość zwolenników. Restauracja sushi to idealne miejsce na zapoznanie się z tajnikami przygotowywania tej wyjątkowej potrawy oraz wieloletnią tradycją, która zdołała rozprzestrzenić się po całym świecie. Obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by skusić się na sushi bezglutenowe, wegetariańskie lub owocowe. Bezustannie powstają nowe kombinacje i autorskie propozycje polskich mistrzów sushi. Ta niepozorna potrawa uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic zatem dziwnego w tym, że wielu dietetyków i ekspertów z dziedziny właściwego żywienia poleca spożywanie sushi w jak największych ilościach. Co takiego drzemie w tej potrawie?
Ryż – skarbnica zdrowia
Przede wszystkim warto mieć świadomość, że ryż będący elementarnym składnikiem sushi jest w rzeczywistości produktem o niezwykłych wręcz właściwościach zdrowotnych. Nic dziwnego w tym, że japońska kuchnia w wielu kręgach uważana jest za jedną z najzdrowszych, skoro ryż jest podstawą tak wielu dań. Przede wszystkim jest produktem naturalnie nieposiadającym glutenu, a sushi bezglutenowe cieszy się coraz większym uznaniem. Ryż stanowi doskonałe źródło błonnika, jednego z najważniejszych składników odżywczych, którego organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Zawiera również szereg minerałów, m.in. fosfor, żelazo, magnez czy potas. Dodatkowym atutem ryżu jest fakt, iż jest to produkt o charakterze lekkostrawnym. Pęcznieje w żołądku, dzięki czemu nawet po zjedzeniu niewielkiej porcji mamy uczucie sytości. Taki stan rzeczy powoduje, że jest zalecany osobom znajdującym się na diecie redukcyjnej.
Wartościowe dodatki sushi
Najlepsze sushi w Krakowie bazuje na doskonałej jakości surowych i wędzonych rybach. Bardzo często mamy do czynienia z sushi z surowym tuńczykiem, łososiem i węgorzem. Trzeba mieć świadomość, że są to ryby wyposażone w bardzo wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby to jeden z tych produktów, po które powinniśmy sięgać regularnie. Warto sięgać po sushi w restauracjach, które mogą pochwalić się ceryfikatem zaświadczającym o tym, że ryby zostały wyłowione w bezpiecznych i niezanieczyszczonych łowiskach. W sushi z dostawą Kraków pojawiają się również świeże warzywa, które są istną skarbnicą cennych minerałów i witamin. Właśnie dlatego sushi uznawane jest za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Nie posiada żadnych przetworzonych lub wątpliwych pod względem jakości składników.